How Do I Get Rid of the Rash on My Face?

Ruam kebanyakannya muncul sebagai lebam merah pada kulit disebabkan oleh faktor-faktor seperti alahan, kulit kering, How Do I Get Rid of the Rash on My Face terdedah kepada cahaya matahari , alam sekitar yang , berpeluh, gigitan serangga, racun ivy , oak racun , dan lain-lain
Selain itu, mereka boleh disebabkan oleh keadaan kulit seperti jerawat , ekzema , dermatitis , psoriasis, dan sebagainya. Plus , kebimbangan dan tekanan memburukkan lagi keadaan.
Selain daripada lebam atau wabak pada kulit , ruam biasanya diiringi oleh gejala-gejala seperti kerengsaan kulit , kegatalan, dan keradangan.Bagaimana untuk menghilangkan Ruam
Berikut adalah 9 cara terbaik untuk melegakan ruam. Pastikan anda mencuci kulit anda dengan sabun lembut dan air sebelum memohon mana-mana ubat-ubatan ini . Selain itu, beberapa ruam seperti ruam panas dan gatal perenang cenderung untuk sembuh sendiri.

    
Terapi ais
    
Minyak Zaitun
    
Aloe Vera Gel
    
Witch Hazel
    
Soda penaik
    
Daun Neem
    
kulit pisang
    
Calamine Lotion
    
Bath oatmeal

    
Jaram atau terapi ais adalah sangat bermanfaat apabila berurusan dengan ruam kulit , terutama yang disebabkan oleh gigitan serangga dan dermatitis kerana perengsa. Lebih-lebih lagi , ia membantu mengecutkan jerawat. Oleh itu, anda boleh meletakkan , tuala lembap sejuk, atau ketulan ais yang dibalut dengan tuala di kawasan yang terjejas selama 10-15 minit untuk mengurangkan masalah dan melegakan sensasi rasa pedih dan terbakar. Permohonan lemak penuh, susu sejuk , juga, mempunyai kesan yang menenangkan.
    
Ruam biasanya disertai dengan kekeringan. Oleh itu, untuk melembapkan kawasan itu dan memudahkan proses penyembuhan, anda boleh memohon minyak zaitun organik, atau campuran dua sudu makan minyak zaitun dan satu dan satu sudu separuh daripada bir pada kulit anda. Selain daripada pembersih semula jadi, anda boleh menggunakan gabungan vitamin E dan minyak ikan kod hati.
    
Gel aloe vera bekerja sebagai salap semula jadi untuk menenangkan ruam kulit , terutama yang disebabkan oleh ekzema. Tambahan pula, ia mempunyai ciri-ciri antiseptik, anti-bakteria, dan anti-kulat . Jadi, anda boleh memohon tulen aloe gel lidah di kawasan yang terjejas dan tinggalkan ia pada kulit anda dalam sekelip mata , atau sekurang-kurangnya selama setengah jam .
    
Witch hazel membantu merawat ruam kulit oleh pengeringan mereka keluar. Selain itu, ia menyembuhkan jerawat , jerawat , kudis sejuk , kedutan, dan lain-lain Oleh itu, menepukan kapas dalam penyihir hazel berwarna atau cabutan dan memohon pada kawasan yang terjejas selama kira-kira 10 minit. Mereka yang mempunyai kulit sensitif perlu mencairkan larutan dalam air atau minyak zaitun dan kemudian memohon dua hingga tiga kali dalam satu hari. Dalam kes anda tidak mempunyai sihir hazel , pertimbangkan epal sider cuka, atau cuka putih kerana mereka juga mempunyai ciri-ciri astringen. Ketika mencari pilihan yang masih lembut , anda boleh memohon digunakan beg teh chamomile , chamomile minyak pati, atau calendula minyak pati pada ruam beberapa kali dalam satu hari. Jika ruam dijangkiti, maka menggunakan teh minyak pokok .
    
Sediakan pes dengan mencampurkan sedikit air dalam baking soda dan sapukan pada kawasan yang terjejas selama 10-15 minit. Tiap melegakan kerengsaan kulit dan membantu kering ruam. Sebagai alternatif , anda boleh menggunakan campuran satu sudu teh baking soda dan dua sudu makan minyak vitamin E .
    
Buat merebus herba dengan steeping segenggam daun neem (ungu lembut India) dalam secawan air mendidih selama 15-20 minit. Tekanan merebus dan membenarkan ia sejuk. Akhir sekali, rendam bola kapas dalam penyelesaian ini dan sapukan pada kawasan yang terjejas untuk mencegah dan mengubati penyakit kulit dan jangkitan. Sebagai alternatif , anda boleh menggunakan ekstrak neem atau minyak neem.
    
Perlahan-lahan menggosok bahagian dalam kulit pisang juga mempunyai kesan menenangkan pada kulit. Ia memberikan kelegaan daripada ruam, sama ada mereka adalah disebabkan oleh kerengsaan kecil kulit, gigitan serangga , ekzema, jerawat, atau rosacea. Selain itu, ia mengurangkan kegatalan dan ketidakselesaan disebabkan oleh masalah tersebut.
    
Menggunakan losyen calamine dua hingga empat kali dalam sehari boleh menyembuhkan ruam dan meringankan rasa gatal dan keradangan. Selain itu, ia membantu mengelakkan jangkitan. Jangan memohon pada luka terbuka , walaupun. Selain itu, anda boleh menggunakan mana-mana krim hydrocortisone atau steroid topikal. Selain itu, anda boleh membersihkan kawasan tersebut dan kemudian memohon ruam krim lampin.
    
Mengambil mandi oatmeal merupakan satu lagi ubat yang popular untuk menenangkan kulit dan menghilangkan ruam. Untuk mengambil mandi oatmeal , anda perlu campuran secawan oat koloid dalam air mandi hangat dan berendam di dalamnya selama kira-kira 20 minit. Tambahan pula, anda boleh taburkan tepung jagung di kawasan yang terjejas . Walau bagaimanapun, pastikan anda tidak memohon pada kulit lembab, atau jika tidak, ia boleh menggalakkan jangkitan kulat.
Tips untuk Mencegah Ruam


Category Article
yasri. Diberdayakan oleh Blogger.