How to get Rid of Allergy Rashes

Pendedahan kepada alergen dalam persekitaran anda boleh menyebabkan tindak balas alahan, yang berlaku apabila histamin dihasilkan oleh sel-sel anda dan tapak reseptor serangan histamin.How to get Rid of Allergy Rashes  Semasa tindak balas ini badan anda boleh bertindak balas kepada tindak balas alergi dalam beberapa cara, termasuk bersin, mata gatal dan kulit, hidung berair atau ruam kulit. Gejala alahan biasanya reda secara semula jadi ke arah akhir musim alahan pada musim panas dan jatuh, tetapi ubat-ubatan dan lain-lain sumber rawatan boleh membantu mengurangkan alahan. Jumpa doktor atau allergist anda jika ruam kulit berterusan selepas cuba untuk merawatnya, kerana ia mungkin gejala keadaan perubatan yang serius.
Ambil ubat alahan. Antihistamin ubat over-the-kaunter alahan yang mengurangkan gejala alahan semasa dan masa depan menghalang meluap-up oleh salutan tapak reseptor histamin anda, yang mana dapat mengurangkan histamin dari melampirkan kepada tapak reseptor. Ubat perlu diambil secara konsisten untuk mengekalkan kawalan alahan. Kesan-kesan sampingan antihistamin termasuk sakit kepala, mengantuk, loya, muntah atau sembelit.
Sapukan krim hydrocortisone untuk ruam. Ruam kulit yang disebabkan oleh alahan boleh tenang dengan menggunakan krim hydrocortisone kepada ruam kulit dua hingga tiga kali sehari sehingga ruam hilang. Bersihkan ruam dengan sabun lembut dan air suam untuk menghilangkan bakteria, diikuti oleh melicinkan lapisan nipis krim lebih ruam. Balut ruam seperti pembalut perubatan bersih untuk melindunginya daripada kerengsaan lanjut.
Satu mandi oat juga boleh membantu melegakan kerengsaan apabila digunakan setiap hari, menurut William E. Berger, pengarang "Alahan dan Asma untuk patung." Membeli oatmeal khusus untuk kegunaan tab mandi di kedai ubat tempatan anda atau kedai kesihatan semula jadi.
Keluarkan alergen daripada persekitaran anda. Walaupun ubat-ubatan boleh membantu mengurangkan gejala, adalah penting untuk membersihkan rumah anda untuk mengeluarkan apa-apa kesan alergen. Gunakan pembersih udara untuk membersihkan udara di rumah anda dengan menghapuskan ia alergen dihidu. Menyapu lantai anda mingguan, dan lap setiap dua atau tiga minggu untuk mengurangkan habuk.


Category Article
yasri. Diberdayakan oleh Blogger.